Kemal Akay

GameX 2012

Events

Yorum Yapılmamış


Share this post

5 yıldır GameX fuarını ziyaret ediyorum. Bu yıl etkinliğin geçen senelere göre daha canlı, daha hareketli ve daha dinamik olacağı söylendi, duyuruldu. Kısaca yüksek beklentiler içerisinde gittim etkinliğe. Neticede 5 yıl içinde küresel oyun endüstrisinden %1 pay almayı hedefleyen bir sektör olarak, her geçen gün milyon dolarların yatırım aldığı bir bölge olarak iyi organize edilmiş bir etkinlik görmeyi planlıyordum.

Maalesef hayal kırıklığına uğradığımı söyleyerek başlayacağım yazıma. Etkinliği 3. gününde ziyaret edebildim ve daha girişten bazı sorunlar vardı. Online sistem çöktüğü için “bedava” olan etkinlik paralı hale gelmişti. Mağdem öyle neden hala web sitesinde “bedava” ibaresi vardı?

İkinci büyük sorun ise “gürültü”. Girişte birçok ses birbirine karışıyordu, fuarı gezmek için ayrılan alanlar yetersizdi, kalabalık içerisinde yürümek bana metrobüs kuyruklarını anımsattı. Fuar alanında birbirinizle konuşmanız ise neredeyse olanaksızdı, her standtan gelen yoğun ses kirliliği insanı rahatsız edici boyuttaydı.

Bu aşamada önceki senelerde gerçekleşen GameX etkinliklerini hatırlıyorum. Lütfi Kırdar Fuar Merkezi’nin alt ve üst olmak üzere 2 katı da kullanılıyordu. Neden bölgedeki ekonomik hacim sürekli artarken ters orantılı bir şekilde fuar alanı küçültülüyor, anlamlandırmak zor.

Tabii tüm bu bahsettiklerim etkinliğin fiziksel zorluklarıyla ilgili. Bu eksikliklerden de bahsetmek gerekiyor ki her sene bir gelişme olsun, organizatörler hatalarının farkına varsın. Diğer yandan etkinlik içerik açısından donanımlıydı:

Etkinlik süresince çeşitli paneller ve seminerler de oldu. Biz katılamadık fakat Square Enix’in Kurucu Başkanlarından Yasuhiro Fukushima da oradaydı. Söylentilere göre Square Enix, yatırım yapabilecek yeni yatırım alanları arıyor ve Türkiye’de bu olasılıklar arasında. Sembolik olarak Fukushima’nın katılımı, bu arayışın bir işareti. Bunun haricinde Riot Games, Perfect World, Unity ve Epic Games stüdyolarının da önemli isimleri panellerin konuşmacıları arasındaydı. Bilhassa Riot Games’e Türkiye’ye sağladıkları yatırım ve oyuncu desteği açısından buradan teşekkür etmek gerekiyor. Etkinlik boyunca oyuncuları en tatmin eden aktiviteler de Riot Games’e aitti.

Akademi dünyasında da oyun konusuyla ilgili olarak çeşitli çalışmalar mevcut. Söylentilere göre Işık Üniversitesi (bilhassa animasyon konusunda) ve Bilgi Üniversitesi’nde bu konuyla ilgili ön çalışmalar var fakat aralarında bu konuda en deneyimlisi olarak Bahçeşehir Üniversitesi öne çıkıyor. GameX’te de bu konuyla ilgili olarak küçük fakat önemli bir standa sahiptiler. Bu projeyle ilgili (BUG) koordinasyonu sağlayan Güven Çatak da panellerde konuşma veren isimler arasındaydı.

15 Haziran – 13 Temmuz tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki BUG etkinliğine katılan kişilerin geliştirdiği oyunlar da standta yer alıyordu. Unity teknolojisiyle geliştirilen ve “Keşif” temasını ele alan yapımların içeriği kısaca şöyle:

* Lighttrack (Baa-Lance): Karanlık bir bilinçte ışığın yardımıyla hatıralarımızı buluyor, korkularımızdan kaçıyoruz.

* The Island Story (600): Gemilerimizle yeni adalar keşfediyor, zenginlikleri uğruna başka filolarla savaşıyoruz.

* Robo Bug (Bug Var!!!): Çok gizli bir proje olan robot böceğimizle tünellerde ilerleyip engelleri aşarak çıkışı arıyoruz.

* Driplet (Digital Ink): Uzaydan gelen damla formundaki yaratıkların önündeki engelleri renklendirerek, onları evlerine yönlendiriyoruz.

* Titi ve Vakvaklar (Electronic Farts): Yıkanmaktan korkan Titi ile oyuncak ördeklerini tekrar kavuşturmak için, su yolları açıyoruz.

* Scientist Escape (Gregor Samsa): CERN içine sızmış bir bilim adamı olarak, ölümcül tuzaklara yakalanmadan gizli bilgileri arıyoruz.

* Hezarfen (Hindie Game Studios): Hezarfen Ahmet Çelebi olarak, padişahın emriyle Eski İstanbul yangınlarını havadan söndürmeye çalışıyoruz.

Oyunların hepsinin farklı bir konuda ve türde olması dikkate değer bir unsur. Favorim olarak Lighttrack’i beğendiğimi söylemeliyim.

JoyGame, yerelleştirdiği yabancı yapımlarla ve izlediği free-to-play stratejisiyle kısa süre içerisinde ekonomik olarak büyüme sağladı. GameX fuarında ise maNga ile yaptıkları ortak projenin gösterimini yaptılar. MaNga karakterlerini oyunun içerisine dahil ettikleri ve buna özel mekanlar tasarladıkları ZombiRock oyunuyla ilgili olarak basın bülteni ise şöyle:

Yıllar önce Dünya Kuantum Araştırmaları Birliği’nde asitanlık yapan Dr. Jessie Glave, büyük tartışmalara yol açan teori hakkında bulgular keşfediyor. Bulgulara göre evren iki ayrı paralel evrenin çarpışmasıyla ve bu çarpışmanın başka bir uzay-zaman düzlemi yaratmasıyla oluşuyor. Bu kozmik olayda açığa çıkan enerji ise evrendeki tüm maddelerin her bir atomu içine hapsoluyor. Bu enerji varlığı insan kavrayışının ötesinde kalıyordu, ta ki Dr. Jessie Glave madde içindeki enerjiyi çıkarıp Kor adı verilen yeni bir element oluşturana kadar. Fakat işler yolunda gitmiyor, kor bazı insanlarda kötü etkilere sebep oluyor. İnsanlık için tehdit oluşturmaya başlayan zombilere Kor Avcıları müdahale ediyor! Ve savaş başlıyor.

Etkinliğin ana sponsoru Sobee de etkinlikte büyük paya sahipti. I can Football 2 ve İstanbul Kıyamet Vakti oyunlarıyla boy gösterdi. Sobee’nin kurucusu ve mevcut TUDOF başkanı Mevlüt Dinç de etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Bu sene içinde TUDOF’un sektörel gelişmeleri daha fazla desteklemesini buradan temenni ederiz.

Etkinlikte Sony ve Nintendo gibi önemli firmalar bu sene yer almadı. Önümüzdeki sene aksaklıkların olmadığı, daha rahat bir şekilde gezebileceğimiz, her sene sektör hacminin gelişmesiyle doğru orantılı olarak fuar hacminin de genişleyeceği etkinliklerde yer almak dileğiyle…

Read more